Innsikten fra arbeidet i "Digital hele livet med bedre brukeropplevelse" har vist at ulik utforming av brukergrensesnitt på tvers av offentlig sektor er en utfordring. Det tilsier at vi må samarbeide tettere om utformingen av digitale tjenester til innbyggerne. Dette kan vi gjøre gjennom et felles designsystem med felles prinsipper, retningslinjer, mønstre og komponenter.
I september 2023 hadde vi en åpen presentasjon der vi delte våre tanker rundt hvorfor vi trenger et felles designsystem. Opptaket fra presentasjonen kan du se under, og her kan du se sammenstillingen av Miro-brettet der vi fikk over 440 tilbakemeldinger på gevinster og utfordringer knyttet til temaet.
Hva er felles designsystem?
Felles designsystem er en verktøykasse som skal bestå av grunnleggende designelementer, mønstre, god praksis og kodede komponenter som gir verdi å dele på tvers av offentlig sektor. Komponentene i designsystemet er allerede i bruk i Altinn Studio og flere offentlige etater har bidratt med komponenter de har hatt behov for i sin tjenesteutvikling.
Komponentene i designsystemet skal være mulig å ta i bruk og utvide, uten å gjøre endringer i selve designsystemet. Ved å bruke prinsipper, tokens og komponenter fra designsystemet kan man selv bygge mer sammensatte komponenter som dekker spesifikke behov.
Hvorfor et felles designsystem?
Det er mange grunner til å ha et designsystem, den mest opplagte er nok at de som lager tjenester ikke trenger å finne opp hjulet på nytt hver gang de starter et nytt prosjekt. Grunnleggende komponenter kan plukkes fra et eksisterende designsystem, og på den måten får produktteamene mer tid å bruke på andre ting.
En enda viktigere grunn er at et designsystem gjør det enklere å lage helhetlige, kvalitetssikrede bruksopplevelser. Når løsningene bruker de samme byggeklossene i bunnen skaper det forutsigbarhet og konsistens for brukerne. Har de lært seg hvordan det fungerer et sted, kan de forvente at det fungerer på samme måte et annet sted.
Flere offentlige etater har egne designsystem i dag. Problemet er at vi utvikler hvert vårt designsystem i hver vår organisasjon, med ulike retningslinjer, komponenter og mønstre. Dette fører til fragmenterte og lite helhetlige brukeropplevelser på tvers av offentlig sektor.
Et felles designsystem er et sentralt utgangspunkt for at vi skal kunne redusere digitalt utenforskap og at innbyggerne skal få en enklere digital hverdag. Det er også i tråd med et av målene i strategien "Digital hele livet": Regjeringen vil: Jobbe for at offentlige digitale tjenester har et brukervennlig og gjenkjennbart design på tvers av ulike etater slik at innbyggerne med lav digital kompetanse kan benytte tjenesten.
Vårt ønske og ambisjon er at felles designsystem kan bidra til at innbyggerne i Norge i større grad opplever «én digital offentlig sektor».
Gjennom å samarbeide om et felles designsystem kan vi i større grad sikre helhetlige brukeropplevelser og universell utforming.
Et felles designsystem vil også gi økonomiske gevinster - Mange designere og utviklere jobber i dag med de samme problemstillingene i hver sine siloer i offentlig sektor. Gjennom et samarbeid kan vi unngå å bruke masse tid på å løse de samme tingene, vi kan i stedet løse dem èn gang i fellesskap og vedlikeholde dem på tvers når ny teknologi, standarder, krav og behov oppstår.
Fordeler med et felles designsystem
- Designsystemet bidrar til bedre brukervennlighet, universell utforming og helhetlig design.
- Bedre kunnskapsdeling ved å spille hverandre gode. Vi kommer lengre sammen.
- Økt gjenbruk i offentlig sektor - Mindre dobbeltarbeid, raskere ut i produksjon og enklere skalering.
- Effektiviserer arbeidet med å prototype, produsere og forbedre.
- Mer tid til å fokusere på viktigere og større problem, færre detalj-diskusjoner.
Et felles designsystem i offentlig sektor som dekker felles behov er mer bærekraftig å forvalte og vedlikeholde enn 20 forskjellige, og gir oss mer tid til å fokusere på de større problemene.
Hvordan gjør vi det?
Først av alt må vi forstå eksisterende design og identifisere behov som går igjen på tvers. Hvilke designelementer, komponenter og mønstre gir det mening at gjenbrukes på tvers og hva vil gi av verdi for innbyggerne?
For å oppnå helhetlige og gjenkjennelige tjenester i offentlig sektor er vi avhengige av at vi:
- Bruker felles grunnleggende designelementer og komponenter
- Etablerer gjenkjennbare mønstre som brukes på tvers av tjenester og produkt
- Baserer det vi lager på bred brukerinnsikt, og samler behov fra flere deler av offentlig sektor
- Utvikler retningslinjer for design av sammenhengende tjenester for mer like og gjenkjennelige interaksjonsmønster, dette er en del av handlingsplanen for «Økt inkludering i et digitalt samfunn». Designsystemet kan være en samarbeidsarena for å utvikle og vedlikeholde retningslinjer og anbefalt praksis.
For å kunne gjøre dette trenger vi
- En nettside for designsystemet der vi kan dokumentere komponenter, mønstre og retningslinjer.
- Et bibliotek i Figma med generiske, fleksible komponenter som kan styles ulikt
- Design Tokens som sørger for en "single source of truth" og støtter multibranding
- Kodede komponenter i et godt dokumentert bibliotek
- Et felles innsiktsbibliotek som kan lenkes opp mot konkrete komponenter og interaksjonsmønstre
Hvordan få til et samarbeid?
En viktig verdi for oss er å være åpne og transparente, og vi tror dette er avgjørende for å få til et samarbeid på tvers. Alt vi gjør deler vi åpent - kildekode, backlog, sprint-planlegging, roadmap, Figma, Storybook. Vi har også ukentlige designsystem-møter som er åpne for alle interessenter. Her forteller vi om hva vi har jobbet med siden sist og tar imot innspill og behov. Ta kontakt om du vil ha tilsendt en møteinvitasjon (via Teams).
Vi har ikke fasiten på hvordan vi best kan samarbeide om et felles designsystem, men en mulig løsning kunne vært en tverretatlig arbeidsgruppe som finner ut hvordan vi kan kombinere det vi allerede har av eksisterende ressurser hos ulike offentlige aktører, og videreutvikler dette i fellesskap. De offentlige aktørene som blir med på samarbeidet, bør stille med ressurser med riktig fagkompetanse som representerer deres organisasjon og deres brukere.
Arbeidsgruppen
Arbeidsgruppen i dag består hovedsakelig av designsystem-teamet i Digdir, samt jevnlige arbeidsmøter med Brønnøysundregistrene der vi ser på hvordan vi best mulig kan få til et samarbeid på tvers og utforsker et oppsett som kan fungere for flere. Vi er også i dialog med andre offentlige aktører, og vil gjerne komme i kontakt med flere. Samtidig arbeider vi for mer ordnede rammer i det offentlige for at vi skal kunne jobbe i et tverretatlig team.
Det er også designere og utviklere fra ulike produktteam i Digdir som er involvert i designsystemet, og bidrar inn med det de har behov for i sine produkt. Vi har også et tett samarbeid med Altinn Studio - et verktøy for å utvikle digitale tjenester til innbyggere og næringsliv.
Vil du bidra eller prate om et mulig samarbeid?
Send oss en epost på: designsystem@digdir.no